Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΝΟΜΟΣ 4368 ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ, "ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ'')



ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 21                     
 21 Φεβρουαρίου 2016

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4368

Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού  έργου  και άλλες διατάξεις.
                                                    Άρθρο 13
                         Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους
1.      Η παρ. 3 του άρθρο 202 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114)αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου Κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α΄ 29), όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του ίδιου νόμου. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω μείωσης ή απαλλαγής. Η επίπτωση στα έσοδα του Δήμου που προκύπτει από τη λήψη της απόφασης του πρώτου εδαφίου της παρούσας αποτυπώνεται υποχρεωτικά και λαμβάνεται υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους εφαρμογής της, σύμφωνα
με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Ειδικά για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, σε περίπτωση λήψης εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνεται υπόψη το
πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας. Στο εισοδηματικό κριτήριο που αφορά στην ανωτέρω κοινωνική ομάδα θα πρέπει να υπολογίζεται μόνο το φορολογητέο εισόδημα, ώστε να μην προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) τα οποία είναι αφορολόγητα.»
                                                        Άρθρο 19
               Ένταξη τρίτεκνων οικογενειών στο ν. 2643/1998 (Α΄ 220)
Το εδάφιο α΄ της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998 (Α΄ 220) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στις διατάξεις του νόμου αυτού υπάγονται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:
α. Οι πολύτεκνοι γονείς με τέσσερα (4) τέκνα και άνω, οι τρίτεκνοι γονείς, ένα από τα τέκνα πολύτεκνης οικογένειας, ένα από τα τέκνα τρίτεκνης οικογένειας και ο επιζών ή ο άγαμος γονέας τριών ανήλικων τέκνων».
2. Μετά την παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 2643/1998 (Α΄ 220) όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος ως εξής:«Ο αριθμός των μορίων για τους τρίτεκνους γονείς, με βάση το κριτήριο της οικογενειακής κατάστασης καθορίζεται ως εξής:
Για γονέα με τρία τέκνα διακόσια (200) μόρια. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, προστίθενται πενήντα (50) επιπλέον μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο. Στην περίπτωση που ο ένας από τους συζύγους δεν εργάζεται, προστίθενται πενήντα (50) μόρια».
3. Μετά την παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 2643/1998 (Α΄ 220) όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος ως εξής:«Ο αριθμός των μορίων για τα τέκνα τρίτεκνης οικογένειας, με βάση το κριτήριο της οικογενειακής κατάστασης, καθορίζεται ως εξής: Για τρίτεκνη οικογένεια εκατό (100) μόρια. Αν μεταξύ αυτών υπάρχουν ανήλικα τέκνα, προστίθενται πενήντα (50) επιπλέον μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο».

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ





Από Δελτίο Τύπου των πολυτέκνων διαβάζουμε πως η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου σε συνάντησή τηςμε τους πολύτεκνους ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ (και θα εκδοθεί άμεσα απόφαση) ότι  στην απόφαση 3320/89565/14/08/2015 στο άρθρο 10 και στην παράγραφο 2-3 (Δικαιούχοι – ωφελούμενοι) προστίθενται οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι.
Έτσι το άρθρο 10 διαμορφώνεται ως εξής στην παράγραφο 2-3: «Ωφελούμενοι τελικοί αποδέκτες του προγράμματος της δωρεάν διανομής αποσυρόμενων οπωροκηπευτικών, είναι κατά ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ α) Δικαιούχοι κάρτας σίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης, β) τα κοινωνικά παντοπωλεία, γ) οι ωφελούμενοι του επιχειρησιακού προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD)», δ) τα δημόσια σχολεία και ε) οι παιδικές κατασκηνώσεις.
Εξάλλου, όπως μαθαίνουμε η κ. Φωτίου είναι δυσαρεστημένη με τους τρίτεκνους γιατί... λίγες μέρες πριν έβραζαν κόκκαλα. Όμως, η ίδια δε θέλησε να δεχτεί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ-ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ



·      Ο σύλλογος ξεκινά πρόγραμμα διανομής  το οποίο χρηματοδοτεί από το αποθεματικό του, και απευθύνεται μόνο σε όσους ανανεώνουν τη συνδρομή τους για το 2016.
·         Η διανομή περιλαμβάνει επτά προϊόντα, δύο από τα οποία είναι δώρο από το Super Market ΄΄ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ΄΄ που πάντοτε βρίσκεται κοντά στο σύλλογο και για αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.
·         Μετά από απόφαση του Δ.Σ. διαγράφονται όλες οι οφειλές-συνδρομές από προηγούμενα έτη, λόγω οικονομικών δυσκολιών των μελών και η ανανέωση θα είναι για το 2016. Να σημειωθεί ότι δεν ισχύουν οι παλαιότερες κάρτες, αφού πανελλαδικά από την Ομοσπονδία έχει εκδοθεί ενιαία κάρτα τριτέκνων.
·         Οι ενημερώσεις (προσωπικές, π.χ. sms) θα γίνονται μόνο σε όσους έχουν ανανεώσει τη συνδρομή τους.
·         Διανεμήθηκαν το ρύζι και τα φρούτα στους δικαιούχους.
·         Ψηφίστηκαν επί της αρχής στο ΄΄ Παράλληλο Πρόγραμμα ΄΄ δύο σημαντικά άρθρα για τους τρίτεκνους. Το ένα είναι η εξομοίωση στη μοριοδότηση με τους πολύτεκνους (προσλήψεις) και το άλλο η δυνατότητα στους δήμους να παρέχουν άμεσα μειώσεις στους τρίτεκνους χωρίς την έγκριση της Περιφέρεια, όπως ίσχυε.
·         Από όλα τα παραπάνω και από πολλά άλλα που γίνονται εύκολα συμπεραίνει κάποιος πως οι σύλλογοι τριτέκνων είναι απαραίτητοι για να προβάλουν τα αιτήματα των, και αυτά να γίνονται πραγματικότητα, ενώ παράλληλα εκτελούν προγράμματα που βοηθούν  αρκετούς στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
·         Για όλα αυτά ο σύλλογος χρειάζεται τη στήριξη εθελοντών και πολύ λιγότερο τη γκρίνια του καναπέ. Περιμένουμε τη βοήθεια όλων.
            Από το Δ.Σ.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΄΄ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ΄΄




Ψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα». Στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχουν σημαντικά άρθρα για τους τρίτεκνους. 

Δύο από αυτά είναι :
1.       Η εξομοίωση στη μοριοδότηση με τους πολύτεκνους:

 

 2.       Το σχετικό με τις μειώσεις που μπορούν να παρέχουν οι δήμοι στους τρίτεκνους: