Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΙΚΑ

Τα επιδόματα μητρότητας ΙΚΑ και το βοήθημα τοκετού, δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα.
Γνωμοδότηση 375/2009 ΝΣΚ που έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών. Τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) καθώς και το βοήθημα τοκετού που παρέχονται από το ΙΚΑ στις ασφαλισμένες του, δυνάμει των άρθρων 39 και 31 παρ. 7 του Α.Ν. 1846/1951, δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και συνεπώς είναι αφορολόγητα, αφού δεν υπάρχει ειδική διάταξη νόμου που να τα υποβάλλει στη φορολογία εισοδήματος.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Διορισμοί τρίτεκνων του νόμου 2643/2008

Διορίζονται το 50% των Τρίτεκνων του ν2643/98 της προκήρυξης 2008

Στο πλαίσιο της σταδιακής απορρόφησης των διοριστέων ευαίσθητων ομάδων του Ν.2643/1998, εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης απόφαση κατανομής για το 50% της κατηγορίας των άμεσα και έμμεσα ΑΜΕΑ.

Στις 19/3/2012 εκδόθηκε από τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνο Ρόβλια απόφαση κατανομής για το 50% των υπολοίπων κατηγοριών ήτοι πολύτεκνων, τρίτεκνων, τέκνων αναπήρων και θυμάτων πολέμου κ.λπ., συνολικά για 212 θέσεις.
Η επιλογή των διοριστέων γίνεται με βάση την μοριοδότησή τους. Από το 2008 δεν είχε προσληφθεί κανείς από τους επιτυχόντες των προστατευμένων κατηγοριών του Ν. 2643/1998.
Η ανωτέρω απόφαση αφορά τους επιτυχόντες με την Προκήρυξη για το Δημόσιο που εκδόθηκε τον Απρίλιο 2008.
ΕΚΚΡΕΜΕΙ η προκήρυξη του Νοεμβρίου 2008 για τον Ιδιωτικό Τομέα.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ


Αθήνα

Τροπολογία για την κατάταξη παιδιών πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στην κατάταξή τους στα Πανεπιστήμια κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το σύστημα μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχει καταργηθεί. Οι υποψήφιοι που ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες μπορούσαν να διεκδικήσουν το σύνολο των θέσεων που απευθύνονταν σε όλους τους υποψήφιους, αλλά ταυτόχρονα είχαν και ένα ποσοστό 20% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στην κατηγορία τους. Όμως υπήρχαν τρία κριτήρια: τα μόρια στις εξετάσεις, η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό και το οικογενειακό εισόδημα.


Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, απαλείφονται προϋποθέσεις και όροι που είχαν μπει και αποτέλεσαν εμπόδια για την δίκαιη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων κατηγοριών υποψηφίων. Έτσι αίρεται το ηλικιακό όριο που υπήρχε για τα αδέλφια των υποψηφίων και συγκεκριμένα για να μετεγγραφούν θα έπρεπε τα αδέλφια τους να ήταν κάτω των 23 ετών εφόσον επρόκειτο για πολύτεκνους και 26 εφόσον επρόκειτο για τρίτεκνους. Παράλληλα υπήρχε και όριο εισοδήματος 60.000 ευρώ συν 10.000 για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου.


Στην τροπολογία επίσης ορίζεται ότι «προσδιορίζεται κατ' αρχάς ρητά ότι από τη στιγμή που θα κτηθεί κατά νόμο η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα και με την σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ν. 3454/2006». Ωστόσο ο συνολικός αριθμός εισακτέων των ειδικών αυτών κατηγοριών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των θέσεων των εισακτέων.


Για τα ιδιωτικά σχολεία


Επίσης κατατέθηκαν και τροπολογίες για την λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και συγκεκριμένα αλλάζει η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που μέχρι σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Η αρμοδιότητα περνάει στους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης.


Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «ουσιαστικά ζητήματα και κυρίως η καταχρηστικότητα της καταγγελίας, ελέγχονται μόνο δικαστικώς και όχι διοικητικώς». Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν την απόλυση τους στα δικαστήρια και όχι στα υπηρεσιακά συμβούλιά τους όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να απολύουν περισσότερους από έναν εκπαιδευτικό το χρόνο.


Με τη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, δίδεται ακόμη στα ιδιωτικά σχολεία η δυνατότητα επιλογής των ξένων γλωσσών που θα διδάξουν, ενώ διατηρείται η προϋπόθεση διδασκαλίας τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.


Επίσης με την τροπολογία που κατατέθηκε δίδεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να νοικιάζουν, όταν δεν έχουν μαθήματα, τις εγκαταστάσεις τους για «πολιτιστικούς, επιμορφωτικούς, ψυχαγωγικούς και αθλητικούς σκοπούς εφόσον συμπλέουν με τη φύση του χώρου ως σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζεται η παροχή υπηρεσιών γενικής εκπαίδευσης».

Πηγή: www.in.gr/23-3-2012

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

TΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Εκδόθηκε το νέο τεύχος του περιοδικού ΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ΄΄του συλλόγου νομού Ηρακλείου, το οποίο περιλαμβάνει αρκετά θέματα για τους τρίτεκνους, με ιδιαίτερη έμφαση στην ΟΠΟΤΤΕ και τις δράσεις της.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές του.

Πηγη: Βlog ΟΠΟΤΤΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ


Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ΟΠΟΤΤΕ μια σειρά από παρεμβάσεις σε υπουργεία και οργανισμούς για τα θέματα των τρίτεκνων.

Υπουργείο Υγείας

Η συνάντηση ήταν με το υφυπουργό Υγείας κ. Μπόλαρη ο οποίος πριν από δύο μήνες περίπου, μετά τις απανωτές παρεμβάσεις των τρίτεκνων είχε ανακοινώσει πως επεξεργάζεται την προώθηση της εξομοίωσης με τους πολύτεκνους . Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη έλθει σε επαφή με άλλα υπουργεία, έχουν γίνει οι σχετικές διατυπώσεις και ευελπιστεί να το ανακοινώσει μετά την 25 Μαρτίου. Αυτό που δήλωσε ρητά είναι πως θα γίνει μόνο θεσμική αναγνώριση και όχι για οικονομικά θέματα, προς το παρόν. Επίσης, έγινε αναφορά στην αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων και άκουσε τα παράπονα των τρίτεκνων.

Οι τρίτεκνοι ελπίζουν να μην είναι για άλλη μια φορά απλώς υποσχέσεις , άλλα επιτέλους να γίνει ,έστω και στα θεσμικά η πολυπόθητη εξομοίωση.

Υπουργείο Παιδείας

Με την υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου συζητήθηκαν οι επερχόμενες αλλαγές στα Μηχανογραφικά. Αναμένονται κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες όπως ενημέρωσε η Υφυπουργός θα είναι:

Καταργείται το εισοδηματικό κριτήριο για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης

Λύνεται το πρόβλημα των πολυδιδύμων (θα εισάγονται στην ίδια πόλη).

Καταργείται ο περιορισμός της επιλογής περιφέρειας κοντά στον τόπο συμφερόντων των δικαιούχων ειδικών κατηγοριών.

Καταργείται το 26ο έτος ηλικίας του πρώτου παιδιού ως όριο για να έχουν δικαίωμα τα υπόλοιπα παιδιά να δηλώσουν ειδική κατηγορία (στα μηχανογραφικά)..

Θα ανέβει το εισοδηματικό όριο στη σίτιση για τα άτομα των ειδικών κατηγοριών

Θα υπάρξει μοριοδότηση στη στέγαση για τα παιδιά των τρίτεκνων εφόσον θα υπάρχει αδελφός σε άλλη πόλη.

Πρόκειται να τεθούν κοινωνικά κριτήρια στις νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών μεταξύ των οποίων θα είναι και η τριτεκνία.

Στα παρακάτω θέματα η κ. Χριστοφιλοπούλου ήταν αρνητική.

Παραμένει αυστηρά ως κριτήριο η αντιστοιχία των μορίων και δεν πρόκειται να επανέλθουν οι αντιστοιχίες σχολών.

Οι μετεγγραφές καταργήθηκαν οριστικά σύμφωνα με ρητή δήλωσή της.

Όσο για το αν γίνεται οι νέες ρυθμίσεις να έχουν αναδρομική ισχύ για τους αδικηθέντες επιτυχόντες του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012, απάντησε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν νομοθετική ρύθμιση που ρυθμίζει τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φοίτησης (ορφάνια, ασθένεια, τρίτεκνοι κ.ά.)

Υπουργείο Εργασίας

Η συνάντηση ήταν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ξεκίνησε διαδικασία σταδιακής απορρόφησης των επιτυχόντων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Πολύτεκνων, τέκνων αναπήρων και θυμάτων πολέμου, και Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008.

Ήδη έχει εκδοθεί απόφαση κατανομής του 50% των άμεσα και έμμεσα ΑΜΕΑ με βάση τη μοριοδότησή τους για τις προσλήψεις του 2012, και θα προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών και η κατανομή του 50% των υπόλοιπων προστατευόμενων κατηγοριών, μέσα στις οποίες δεν εντάσσονται οι τρίτεκνοι και για το λόγο αυτό έγινε η σχετική παρέμβαση.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η συνάντηση έγινε με τον Ειδικό σύμβουλο του κ. Σκανδαλίδη, κ. Άγγελο Βουράκη Έγινε προσπάθεια να δοθούν τρόφιμα σε περισσότερες οικογένειες και να συμπεριληφθούν περισσότερες περιπτώσεις τρίτεκνων. Επίσης, έγιναν προτάσεις για να απλουστευτεί η διαδικασία. Από τη συζήτηση προέκυψε πως μάλλον του χρόνου θα δοθεί και λάδι στις οικογένειες.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ (ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ) ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πολλές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν (σε υπουργεία) στην Αθήνα, για τα θέματα των τρίτεκνων.
Επίσης, την προηγούμενη Παρασκευή, το Σάββατο (πραγματοποιήθηκε πολύωρο Δ.Σ.) και την Κυριακή ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΟΠΟΤΤΕ.
Περισσότερα θα ανακοινωθούν την προσεχή Τρίτη.