Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

Το Δελτίο Τύπου της ΟΠΟΤΤΕ για την επίσκεψη στο υπoυργείο Παιδείας:

Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 4/4/11 η ΟΠΟΤΤΕ ανέμενε πρόσκληση-ενημέρωση από τον κύριο Πανάρετο, υφυπουργό Παιδείας, όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί , σχετικά με το θέμα των μετεγγραφών

Επειδή τέτοια ενημέρωση δεν υπήρξε, ο πρόεδρος κ. Βουτσάς και το μέλος του Δ. Σ κ. Καντεράκη, την Πέμπτη 28-4 -2011 επισκέφθηκαν το υπουργείο με σκοπό να συναντήσουν τον κ. Πανάρετο. Η συνάντηση αυτή ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, γιατί όπως τους ενημέρωσαν, τόσο ο κ. Πανάρετος όσο και η κ. Διαμαντοπούλου βρίσκονταν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όμως έγινε συζήτηση με αρμόδιους στο γραφείο της υπουργού και του υφυπουργού.

Οι εκπρόσωποι της ΟΠΟΤΤΕ διαμαρτυρήθηκαν γιατί οι τρίτεκνοι δεν κλήθηκαν να ενημερωθούν και για το γεγονός πως διαρρέουν ειδήσεις με αρνητικές εξελίξεις, με συνέπεια όλοι οι τρίτεκνοι να είναι ανάστατοι και εξοργισμένοι, αφού την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις εξετάσεις (12 Μαΐου), μέσα στο αγχωμένο κλίμα γονέων και μαθητών, έρχεται μια τόσο αρνητική απόφαση για τις οικογένειες των τρίτεκνων.

Είναι χρέος και ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου, να ενημερώσει και να συζητήσει πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση.

Από το Δ.Σ

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΑΝΑΝΕΩΣΗ -ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΤΟΥΣ

Η κάρτα μέλους του συλλόγου έχει εκδοθεί με σκοπό να εξυπηρετεί τα μέλη όπου και όποτε χρειαστεί.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε περιστατικό με το ΚΤΕΛ. Συνέβησαν τα εξής: Πελάτης του ΚΤΕΛ και μέλος του συλλόγου ν. Λασιθίου απαίτησε έκπτωση από τον εισπράκτορα, χωρίς όμως να έχει κάνει ανανέωση για το 2011. Εκείνος βέβαια αρνήθηκε, αλλά είχαμε -όπως μας το μετέφεραν- λεκτικές ανταλλαγές ΄΄πυρών΄΄.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να ισχύει η κάρτα ΠΡΕΠΕΙ να ανεώνεται κάθε έτος. Εάν δεν έχει εκδοθεί το παρόν έτος ή δεν έχει ανανεωθεί σε αυτό ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Επίσης εάν δεν ανανεωθεί το 2011 και χρειαστεί ανανέωση το 2012 θα υπάρχει διπλή εισφορά (μία για το 2011 -μία για το 2012).
Για τους λόγους αυτούς είναι καλό να γίνει έγκαιρα η ανανέωση από τα μέλη μας.
Από το Δ.Σ.

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Λασιθίου

εύχονται στα μέλη του συλλόγου και τα παιδιά τους,

Το Φως της Ανάστασης να μας γεμίσει

με ελπίδα και αισιοδοξία

για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση


Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το γραφείο τη Μεγάλη Πέμπτη θα είναι ανοικτό 9 π.μ- 12 το μεσημέρι.
Τη Μεγάλη Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνει κλειστό.
Ανοικτό θα είναι την Τρίτη του Πάσχα 5-8 το απόγευμα.
Τις υπόλοιπες ημέρες θα λειτουργεί με το κανονικό ωράριο:
ΔΕΥΤ-ΤΕΤ-ΠΑΡΑΣ :9-12
ΤΡ-ΠΕΜ: 6-8
Από το Δ.Σ


Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



Η ομοσπονδία των τριτέκνων ΟΠΟΤΤΕ έχει τις τελευταίες δύο μέρες συνεχείς επαφές με υπουργεία, δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να ενημερωθεί και να ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών. Η τελευταία ενέργεια ήταν η συμμετοχή εκπροσώπου της και του Νομικού της Συμβούλου στην Επιτροπή Παιδείας στη Βουλή, όπου ανέπτυξαν τις προτάσεις των τριτέκνων για τις μετεγγραφές.
Παρακάτω υπάρχει μια σύντομη ενημέρωση για άλλες ενέργειες των τελευταίων ημερών

Τη Δευτέρα 4/4/11 προσκλήθηκε η ΟΠΟΤΤΕ από τον κύριο Πανάρετο, υφυπουργό Παιδείας.

Επιτροπή της ΟΠΟΤΤΕ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και την ίδια μέρα 6.15΄μ.μ. συναντήθηκε με τον κ. Πανάρετο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από εμάς είχαν συνάντηση με το κ. Πανάρετο επιτροπή της ΑΣΠΕ.

Το θέμα της πρόσκλησης, ήτανε η ενημέρωση της ΟΠΟΤΤΕ από τον υφυπουργό για την αλλαγή στις μετεγγραφές των τριτέκνων από αυτή τη χρονιά, και η αλλαγή στην κατάθεση του μηχανογραφικού.

Μας έδωσε την έκθεση του νομοσχεδίου, «Εξορθολογισμός της εισαγωγής υποψηφίων σε Παν/μια και ΤΕΙ, πέραν του προκαθορισμένου αριθμού εισακτέων ».

Επιγραμματικά μας είπε:

1. Από φέτος οι υποψήφιοι φοιτητές θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους διαφορετικά και από την αρχή θα επιλέγουν μία ειδική κατηγορία.

2. Η μετεγγραφή τους δε θα γίνεται πλέον με αντιστοιχία σχολών (όπως έγινε κατά το περσυνό ακαδημαϊκό έτος) αλλά σε σχολή ανάλογη με τα μόρια επιτυχίας τους.

3. Θα υπάρχουν ξεχωριστές έδρες- θέσεις για κάθε ειδική κατηγορία (άλλο αριθμό οι πολύτεκνοι και άλλο αριθμό οι τρίτεκνοι)

4. Οι ειδικές κατηγορίες είναι: α) Πολύτεκνοι, β) Τρίτεκνοι, γ) Έχοντες αδελφό/φή που σπουδάζει σε άλλη πόλη ή είναι ορφανός/ή ή υπάρχει λόγος υγείας μελών οικογένειας, δ) Αν υπάρχει στην οικογένεια θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, ε) απόφοιτοι εσπερινών ΓΕΛ.

5. Όταν υπάρχει λόγος επιλογής παραπάνω από μία ειδική κατηγορία τότε ο υποψήφιος φοιτητής θα επιλέγει μόνο μία, π.χ. τρίτεκνος και λόγος υγείας, τότε επιλέγει μία κατηγορία από τις δύο.

6. Ο προτεινόμενος αριθμός για κάθε κατηγορία έχει μεγάλες ανισότητες, διότι δίνονται διπλάσιες θέσεις στους πολύτεκνους από τους τρίτεκνους, παρότι οι τρίτεκνες οικογένειες είναι σχεδόν διπλάσιες από τις πολύτεκνες.

7. Με το νέο σύστημα ο υποψήφιος φοιτητής κινδυνεύει σε μεγάλο ποσοστό να βρεθεί να φοιτά σε άλλη σχολή από αυτή για οποία έχει κάνει προετοιμασία και επιθυμεί να σπουδάσει.

8. Επί προσθέτως θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το δικαίωμα μετεγγραφής μόνο στο ν. Αττικής και στο ν. Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή της ΟΠΟΤΤΕ αφού άκουσε τον υφυπουργό έκανε τις πρώτες παρατηρήσεις της για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, με την ενοποίηση του Λεκανοπεδίου Αττικής με το ΤΕΙ Χαλκίδος,

στο οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί λύση. Επισήμανε δε ότι από τη στιγμή που δε προβλέπεται αντιστοιχία σχολών ένας υποψήφιος φοιτητής κινδυνεύει για άλλη σχολή να κάνει προετοιμασία και αλλού να καταλήξει να φοιτά, από τη στιγμή που επιθυμεί μετεγγραφή. Επίσης όταν υπάρχει ήδη φοιτητής στην οικογένεια που φοιτά σε άλλη πόλη δεν θα μπορεί να κάνει χρήση και τις δύο κατηγορίες, αλλά μία από τις δύο.

Κλείνοντας δε τη σύντομη ενημέρωση που μας έγινε από τον κύριο Πανάρετο τον ενημερώσαμε ότι το Σαββατοκύριακο ακολουθούσε διήμερη Πανελλαδική Γενική Συνέλευση των Συλλόγων, στην οποία θα αποφασίζαμε για τις προτάσεις για τις οποίες θα του καταθέσουμε αυτή την εβδομάδα. Βέβαια μας είπε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει σε συζήτηση τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά όμως ότι έχουμε περιθώριο συζήτησης.

Αιφνιδιαστικά δε σήμερα ημέρα Τρίτη όπου καταθέσαμε το υπόμνημά μας ενημερωθήκαμε ότι η ξεκίνησε ήδη η συζήτηση στη Βουλή.

Οι τρίτεκνοι πανελλαδικά είμαστε αντίθετοι να υπάρχει ποσόστωση για τις μετεγγραφές των παιδιών μας καθώς και οποιοδήποτε εισοδηματικό κριτήριο για να τύχουν αυτού του θεσμικού μέτρου.

Οι μετεγγραφές είναι μέτρο θεσμικό και οικονομικής επιβάρυνσης για την κυβέρνηση αλλά μέτρο ουσίας και οικονομικής ελάφρυνσης για τις τρίτεκνες οικογένειες που βάλλονται έντονα από οικονομικά μέτρα μιας και οι τριτεκνες οικογένειες ζουν σε ποσοστό 36% στο όριο της φτώχιας.

  1. Ζητάμε να ισχύσουν κανονικά οι μετεγγραφές των φοιτητών και τη νέα χρονιά.
  2. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα μετεγγραφών να ισχύσει απο το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, αφού για τους μαθητές εκείνου του ακαδημαϊκού έτους θα ισχύσουν για πρώτη φορά οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων.
  3. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να γνωρίζει κάποιος εκ των προτέρων τι πρόκειται να συμβεί και όχι τώρα, λίγες μόνο μέρες πριν τις εξετάσεις, να ανακινείται τέτοιο θέμα, τη στιγμή που όταν ξεκινούσε η χρονιά οι οικογένειες είχαν ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους.
  4. Να διατηρηθούν οι αντιστοιχίες σχολών όπως κατά το έτος 2010-2011.
  5. Να διατηρηθεί το άρθρο 1 παρ. εδάφιο α΄ ν. 3282/2004 όσον αφορά στην εξαίρεση μας από την απαγόρευση μετεγγραφών.
  6. Οι θέσεις κάθε ειδικής κατηγορίας ανά σχολή-τμήμα η πανεπιστήμιο να είναι γνωστές πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
  7. Το φοιτητικό επίδομα να δίνεται στις τρίτεκνες οικογένειες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  8. Αν δεν εγκριθεί κάποια μετεγγραφή στον τόπο καταγωγής, να φιλοξενούνται στη φοιτητική εστία, ισότιμα με τους πολύτεκνους οι φοιτητές τρίτεκνων οικογενειών.

9. Η σίτιση στις φοιτητικές λέσχες για τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών να γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Επιπροσθέτως, αφού μελετήσαμε προσεκτικά το προτεινόμενο σχέδιο ΄΄Εξορθολογισμού ΄΄ κάνουμε μια σειρά από προτάσεις- παρατηρήσεις.

· Οι τρίτεκνοι να έχουν τα ίδια ποσοστά με τους πολύτεκνους

· Να γίνει σωρευτική χρήση των κατηγοριών –όχι υπαλλακτική, όσον αφορά στη θέσπιση ειδικού αριθμού εισακτέων πέραν του κανονικού αριθμού.

· Να μην έχουμε διαφοροποίηση στα προτεινόμενα εισοδηματικά κριτήρια αφού είναι Αντισυνταγματικό. Είναι δυνατόν το ανώτατο όριο εισοδήματος, όπως αναφέρεται (σελ 5), να αφορά μόνο Αττική και Θεσσαλονίκη;

· Να χρηματοδοτούνται οι σχολές για εισδοχή φοιτητών ειδικών κατηγοριών, ανάλογα των αριθμό τους, π.χ. εάν υποθετικά θεωρήσουμε ένα ποσό 1000 ευρώ και πάρουν μετεγγραφή 30 φοιτητές η έκτακτη πάγια εισφορά θα ανέλθει στις 30000 ευρώ για τη σχολή στην οποία πήραν μετεγγραφή.

· Οι τρίτεκνες οικογένειες να είναι ισότιμες με τις πολύτεκνες ως προς τον αριθμό εδρών –θέσεων στις σχολές ή τα τμήματα.

· Σε καμία περίπτωση να μην ισχύσει προτεινόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η κρίση θα είναι με τη γενική σειρά και στη συνέχεια θα ενεργοποιείται η ειδική κατηγορία . Είναι ουσιαστικά «ακύρωση της τριτεκνίας».

· Οι τρίτεκνοι όλης της χώρας να μην αισθάνονται ότι το ΄΄ αίσθημα περί δικαίου΄΄ δεν έχει καμία θέση στη δική μας περίπτωση.

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

H ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ





Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 10 Απριλίου, στον Ταύρο, η προγραμματισμένη Γενική Καταστατική Συνέλευση της ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ). Η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του νέου δήμου Μοσχάτου-Ταύρου που ευγενώς παραχωρήθηκε στην ΟΠΟΤΤΕ.

Στην αρχή πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Βουτσάς ,ο οποίος καλωσόρισε όλους τους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους.

Ακολούθησε ο χειμαρρώδης και τεκμηριωμένος λόγος του καθηγητή-Εργατολόγου κ. Μητρόπουλου, ο οποίος έδωσε το στίγμα της σημερινής κατάστασης, η οποία δε φαίνεται να οδηγεί σε οριστική λύση και κλείνοντας είπε « το θέμα είναι ότι δε μπορούν να μας πουν πότε θα σταματήσουν τα μέτρα που καθημερινά ανακοινώνονται ». Στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις από τους Αντιπροσώπους οι οποίες απαντήθηκαν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Κουρουπλή, η εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) κ. Κρύου και ο πρόεδρος Κοινότητας Ταύρου κ. Καραφωτιάς.

Μετά από τα παραπάνω άρχισε η Γ. Σ. με κύριο θέμα καταστατικές αλλαγές που αφορούσαν κυρίως την εύρυθμη λειτουργία της ομοσπονδίας, στην εκλογή και στην κατανομή των Αντιπροσώπων από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Επίσης συζητήθηκαν οικονομικά θέματα, προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι σύλλογοι ανά την Ελλάδα κ.ά.

Η συνέλευση θεωρήθηκε από όλους επιτυχημένη, αφού δρομολογήθηκαν διαδικασίες, λύθηκαν προβλήματα και εκφράστηκε η επιθυμία 4 νέων συλλόγων να ενταχθούν στην ΟΠΟΤΤΕ, πράγμα που δηλώνει πως όλοι κατανοούν την αναγκαιότητα της κοινής προσπάθειας μέσω του Δευτεροβάθμιου Οργάνου, η οποία μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα στα αιτήματα των τριτέκνων όλης της χώρας.

Το σύλλογο του νομού εκπροσώπησαν οι εκλεγμένοι από τη Γ.Σ του συλλόγου Γεώργιος Χαβάκης και Ελένη Καρακυρίτση οι οποίοι μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί στους τρίτεκνους του νομού. Επίσης έκαναν προτάσεις και τοποθετήσεις, ιδιαίτερα για το προσεχές μέλλον σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν με τα επιδόματα, τις μετεγγραφές και το Ασφαλιστικό.

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας - Συμμετοχή αντιπροσώπων

Την Κυριακή 10-4-2011 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Γενική Συνέλευση της ΟΠΟΤΤΕ με βασικό θέμα " Αλλαγές στο Καταστατικό''. Στη συνέλευση θα παρευβρεθεί και θα μιλήσει ο γνωστός Εργατολόγος κ. Μητρόπουλος. Από το σύλλογο του νομού Λασιθίου θα συμμέτεχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι: Γεώργιος Χαβάκης, πρόεδρος και Ελένη Καρακυρίτση, ταμίας. Επίσης, ο πρόεδρος, ως μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, θα συμμετάσχει στο Δ.Σ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9-4-2011.