Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



Η ομοσπονδία των τριτέκνων ΟΠΟΤΤΕ έχει τις τελευταίες δύο μέρες συνεχείς επαφές με υπουργεία, δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να ενημερωθεί και να ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών. Η τελευταία ενέργεια ήταν η συμμετοχή εκπροσώπου της και του Νομικού της Συμβούλου στην Επιτροπή Παιδείας στη Βουλή, όπου ανέπτυξαν τις προτάσεις των τριτέκνων για τις μετεγγραφές.
Παρακάτω υπάρχει μια σύντομη ενημέρωση για άλλες ενέργειες των τελευταίων ημερών

Τη Δευτέρα 4/4/11 προσκλήθηκε η ΟΠΟΤΤΕ από τον κύριο Πανάρετο, υφυπουργό Παιδείας.

Επιτροπή της ΟΠΟΤΤΕ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και την ίδια μέρα 6.15΄μ.μ. συναντήθηκε με τον κ. Πανάρετο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από εμάς είχαν συνάντηση με το κ. Πανάρετο επιτροπή της ΑΣΠΕ.

Το θέμα της πρόσκλησης, ήτανε η ενημέρωση της ΟΠΟΤΤΕ από τον υφυπουργό για την αλλαγή στις μετεγγραφές των τριτέκνων από αυτή τη χρονιά, και η αλλαγή στην κατάθεση του μηχανογραφικού.

Μας έδωσε την έκθεση του νομοσχεδίου, «Εξορθολογισμός της εισαγωγής υποψηφίων σε Παν/μια και ΤΕΙ, πέραν του προκαθορισμένου αριθμού εισακτέων ».

Επιγραμματικά μας είπε:

1. Από φέτος οι υποψήφιοι φοιτητές θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους διαφορετικά και από την αρχή θα επιλέγουν μία ειδική κατηγορία.

2. Η μετεγγραφή τους δε θα γίνεται πλέον με αντιστοιχία σχολών (όπως έγινε κατά το περσυνό ακαδημαϊκό έτος) αλλά σε σχολή ανάλογη με τα μόρια επιτυχίας τους.

3. Θα υπάρχουν ξεχωριστές έδρες- θέσεις για κάθε ειδική κατηγορία (άλλο αριθμό οι πολύτεκνοι και άλλο αριθμό οι τρίτεκνοι)

4. Οι ειδικές κατηγορίες είναι: α) Πολύτεκνοι, β) Τρίτεκνοι, γ) Έχοντες αδελφό/φή που σπουδάζει σε άλλη πόλη ή είναι ορφανός/ή ή υπάρχει λόγος υγείας μελών οικογένειας, δ) Αν υπάρχει στην οικογένεια θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, ε) απόφοιτοι εσπερινών ΓΕΛ.

5. Όταν υπάρχει λόγος επιλογής παραπάνω από μία ειδική κατηγορία τότε ο υποψήφιος φοιτητής θα επιλέγει μόνο μία, π.χ. τρίτεκνος και λόγος υγείας, τότε επιλέγει μία κατηγορία από τις δύο.

6. Ο προτεινόμενος αριθμός για κάθε κατηγορία έχει μεγάλες ανισότητες, διότι δίνονται διπλάσιες θέσεις στους πολύτεκνους από τους τρίτεκνους, παρότι οι τρίτεκνες οικογένειες είναι σχεδόν διπλάσιες από τις πολύτεκνες.

7. Με το νέο σύστημα ο υποψήφιος φοιτητής κινδυνεύει σε μεγάλο ποσοστό να βρεθεί να φοιτά σε άλλη σχολή από αυτή για οποία έχει κάνει προετοιμασία και επιθυμεί να σπουδάσει.

8. Επί προσθέτως θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το δικαίωμα μετεγγραφής μόνο στο ν. Αττικής και στο ν. Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή της ΟΠΟΤΤΕ αφού άκουσε τον υφυπουργό έκανε τις πρώτες παρατηρήσεις της για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, με την ενοποίηση του Λεκανοπεδίου Αττικής με το ΤΕΙ Χαλκίδος,

στο οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί λύση. Επισήμανε δε ότι από τη στιγμή που δε προβλέπεται αντιστοιχία σχολών ένας υποψήφιος φοιτητής κινδυνεύει για άλλη σχολή να κάνει προετοιμασία και αλλού να καταλήξει να φοιτά, από τη στιγμή που επιθυμεί μετεγγραφή. Επίσης όταν υπάρχει ήδη φοιτητής στην οικογένεια που φοιτά σε άλλη πόλη δεν θα μπορεί να κάνει χρήση και τις δύο κατηγορίες, αλλά μία από τις δύο.

Κλείνοντας δε τη σύντομη ενημέρωση που μας έγινε από τον κύριο Πανάρετο τον ενημερώσαμε ότι το Σαββατοκύριακο ακολουθούσε διήμερη Πανελλαδική Γενική Συνέλευση των Συλλόγων, στην οποία θα αποφασίζαμε για τις προτάσεις για τις οποίες θα του καταθέσουμε αυτή την εβδομάδα. Βέβαια μας είπε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει σε συζήτηση τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά όμως ότι έχουμε περιθώριο συζήτησης.

Αιφνιδιαστικά δε σήμερα ημέρα Τρίτη όπου καταθέσαμε το υπόμνημά μας ενημερωθήκαμε ότι η ξεκίνησε ήδη η συζήτηση στη Βουλή.

Οι τρίτεκνοι πανελλαδικά είμαστε αντίθετοι να υπάρχει ποσόστωση για τις μετεγγραφές των παιδιών μας καθώς και οποιοδήποτε εισοδηματικό κριτήριο για να τύχουν αυτού του θεσμικού μέτρου.

Οι μετεγγραφές είναι μέτρο θεσμικό και οικονομικής επιβάρυνσης για την κυβέρνηση αλλά μέτρο ουσίας και οικονομικής ελάφρυνσης για τις τρίτεκνες οικογένειες που βάλλονται έντονα από οικονομικά μέτρα μιας και οι τριτεκνες οικογένειες ζουν σε ποσοστό 36% στο όριο της φτώχιας.

  1. Ζητάμε να ισχύσουν κανονικά οι μετεγγραφές των φοιτητών και τη νέα χρονιά.
  2. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα μετεγγραφών να ισχύσει απο το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, αφού για τους μαθητές εκείνου του ακαδημαϊκού έτους θα ισχύσουν για πρώτη φορά οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων.
  3. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να γνωρίζει κάποιος εκ των προτέρων τι πρόκειται να συμβεί και όχι τώρα, λίγες μόνο μέρες πριν τις εξετάσεις, να ανακινείται τέτοιο θέμα, τη στιγμή που όταν ξεκινούσε η χρονιά οι οικογένειες είχαν ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους.
  4. Να διατηρηθούν οι αντιστοιχίες σχολών όπως κατά το έτος 2010-2011.
  5. Να διατηρηθεί το άρθρο 1 παρ. εδάφιο α΄ ν. 3282/2004 όσον αφορά στην εξαίρεση μας από την απαγόρευση μετεγγραφών.
  6. Οι θέσεις κάθε ειδικής κατηγορίας ανά σχολή-τμήμα η πανεπιστήμιο να είναι γνωστές πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
  7. Το φοιτητικό επίδομα να δίνεται στις τρίτεκνες οικογένειες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  8. Αν δεν εγκριθεί κάποια μετεγγραφή στον τόπο καταγωγής, να φιλοξενούνται στη φοιτητική εστία, ισότιμα με τους πολύτεκνους οι φοιτητές τρίτεκνων οικογενειών.

9. Η σίτιση στις φοιτητικές λέσχες για τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών να γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Επιπροσθέτως, αφού μελετήσαμε προσεκτικά το προτεινόμενο σχέδιο ΄΄Εξορθολογισμού ΄΄ κάνουμε μια σειρά από προτάσεις- παρατηρήσεις.

· Οι τρίτεκνοι να έχουν τα ίδια ποσοστά με τους πολύτεκνους

· Να γίνει σωρευτική χρήση των κατηγοριών –όχι υπαλλακτική, όσον αφορά στη θέσπιση ειδικού αριθμού εισακτέων πέραν του κανονικού αριθμού.

· Να μην έχουμε διαφοροποίηση στα προτεινόμενα εισοδηματικά κριτήρια αφού είναι Αντισυνταγματικό. Είναι δυνατόν το ανώτατο όριο εισοδήματος, όπως αναφέρεται (σελ 5), να αφορά μόνο Αττική και Θεσσαλονίκη;

· Να χρηματοδοτούνται οι σχολές για εισδοχή φοιτητών ειδικών κατηγοριών, ανάλογα των αριθμό τους, π.χ. εάν υποθετικά θεωρήσουμε ένα ποσό 1000 ευρώ και πάρουν μετεγγραφή 30 φοιτητές η έκτακτη πάγια εισφορά θα ανέλθει στις 30000 ευρώ για τη σχολή στην οποία πήραν μετεγγραφή.

· Οι τρίτεκνες οικογένειες να είναι ισότιμες με τις πολύτεκνες ως προς τον αριθμό εδρών –θέσεων στις σχολές ή τα τμήματα.

· Σε καμία περίπτωση να μην ισχύσει προτεινόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η κρίση θα είναι με τη γενική σειρά και στη συνέχεια θα ενεργοποιείται η ειδική κατηγορία . Είναι ουσιαστικά «ακύρωση της τριτεκνίας».

· Οι τρίτεκνοι όλης της χώρας να μην αισθάνονται ότι το ΄΄ αίσθημα περί δικαίου΄΄ δεν έχει καμία θέση στη δική μας περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου